MAGNEESIUM L-TREONAAT – LÄBIMURRE AJU TUGEVDAMISEL?

Magneesium L-treonaat

Magneesium-l-treonaat on magneesiumi vorm, mis võib aidata suurendada kognitiivseid (vaimseid) võimeid.

Magneesium on tervise jaoks nii oluline mineraal, et tihti nimetatakse seda “peamineraaliks”. Magneesium on eriti oluline terve aju ja närvisüsteemi jaoks ning sellel on stressi-, ärevus-, depressioonivastased ja neuroprotektiivsed omadused.

Siiski, kognitiivsete ja vaimse tervisega seotud probleemide korral on magneesiumilisandite kasutamisel alati olnud ebakõla – need ei jõua kergesti ajuni.

MIS ON MAGNEESIUM L-TREONAAT?

Enamik parimaid magneesiumilisandeid on kelaadid ja magneesium L-treonaat pole erand. Kelaatvorm parandab magneesiumilisandi stabiilsust, imendumist ja biosaadavust (omastatavust).
Magneesium L-treonaat on maailma uusim magneesiumkelaat, mille töötas välja Pekingis Massachusettsi tehnoloogiainstituudi ja Tsinghua ülikooli neuroteadlaste rühm, kes seostas magneesiumi C-vitamiini metaboliidiga L-treonaadiga.

“Magneesium-l-treonaat läbib kergesti aju kaitsva filtri, et sattuda sinna, kus seda vaja on“

KUIDAS MAGNEESIUM L-TREONAAT TOIMIB?

Magneesiumit kipub tänapäevasel toidulaual suuresti väheks jääma. Lisaks aitavad magneesiumipuudusele kaasa paljud inimeste poolt igapäevaselt kasutatavad ravimid jm. Aju magneesiumivajadus on suur ning ajus leidub magneesiumi suuremas kontsentratsioonis kui veres.

Magneesium mängib väga olulist rolli ka mitmetes ajuga seotud haigustes, sealhulgas:

 • sõltuvused
 • Alzheimeri tõbi
 • ärevushäired
 • tähelepanuhäired
 • bipolaarne häire
 • dementsus
 • depressioon
 • Parkinsoni tõbi
 • skisofreenia
 • krambid

Siin on kolm teadaolevat viisi, kuidas see toimib:

 1. Magneesium-L-treonaat läbib hõlpsasti aju kaitsva filtri, vere-aju barjääri, et sattuda sinna, kus seda vaja on.
 2. Magneesium-L-treonaat aitab suurendada aju plastilisust – neuroplastilisus on aju võime muutuda ja kasvada ning see on oluline mälu ja õppimise toimumiseks.
 3. On leitud tõendeid selle kohta, et magneesium L-treonaat võib suurendada ajupõhist neurotroofset tegurit (BDNF) – valku, mis stimuleerib uute ajurakkude teket.

MAGNEESIUM L-TREONAADI EELISED – MIDA NÄITAVAD UURINGUD?

On teada kümneid magneesiumi kasulikke omadusi. On tõestatud, et magneesium tõstab meeleolu, suurendab vastupidavust stressile, parandab fookust ja keskendumisvõimet, tõstab energiataset ja parandab une kvaliteeti. Samuti on magneesium hea ka paljude erinevate seisundite puhul, mis pole seotud aju tervisega, näiteks astma, lihaskrambid, kõrge vererõhk, osteoporoos ja südamehaigused.

Mg L-treonaat on olnud kasutusel alles alates 2010. aastast. Seega erinevalt paljudest muudest looduslikest toidulisanditest pole sellel pikka kasutamisajalugu. See muudab uurimise ja uuringud tavapärasest olulisemaks.
Kümnest magneesium-l-treonaadiga tehtud uuringust on läbi viidud ainult üks kliiniline uuring (s.t. uuring inimestel). Kuna see uuring on ülekaalukalt kõige asjakohasem, vaatame kõigepealt seda.

Uuringus osalejad olid vanemad inimesed / täiskasvanud (vanuses 50–70), kes teatasid murest mälu, keskendumisvõime, ärevuse ja une pärast.
Neid hinnati kognitiivsete võimete nelja aspekti osas – töömälu, episoodiline mälu, tähelepanu ja täidesaatev funktsioon – viimane on oskuste rühm, mis aitab teil eesmärke seada, planeerida ja asju korda saata.
Neile manustati 12 nädala jooksul magneesium L-treonaati.
Nagu teadlased loomkatsete tulemuste põhjal juba eelnevalt arvasid, suurendas magneesium-l-treonaat ka inimese ajurakkudes magneesiumi taset. Uuesti testides töötasid kõik osalejad kõigis neljas tunnetuspiirkonnas oluliselt paremini. Magneesium L-treonaat vähendas oluliselt ka nende bioloogilist aju vanust. Keskmiselt toimisid nende eakate aju vastavalt standardsetele testidele, nagu oleksid nad 9,4 aastat nooremad kui uuringu alguses. Enamiku osalejate jaoks muutis see nende aju vanuse kronoloogilisse vanusesse.
Oluline on ka märkida, et magneesium L-treonaat ei aidanud une, meeleolu ega ärevuse korral paremini kui platseebo.

LOOMADEL LÄBIVIIDUD UURINGUD

Magneesium L-treonaat endiselt uus magneesiumi vorm ning uusi kliinilisi uuringud on kindlasti palju tulemas, kuid siiani on loomade peale teostatud uuringud näidanud kasulikku mõju ka ärevushäirete korral.
Magneesiumi peetakse kõrgelt looduslikuks ja lõõgastavaks aineks. See toimib suurendades rahustavat neurotransmitterit GABA, vähendades samal ajal stressihormoonide vabanemist. See toimib ka vere-aju barjääri juures, et vältida stressikemikaalide ajju sattumist.

Loomuuringute tulemused viitavad sellele, et magneesium L-treonaat võib olla eriti kasulik ärevushäirete korral, näiteks foobiate ja traumajärgse stressihäire korral, kuid kindlasti on vaja veel teostada ka uuringuid inimeste kohta.

DEMENTSUS JA ALZHEIMER

Mg L-treonaat on loomkatsetega näidanud potentsiaali dementsuse ja Alzheimeri tõve raviks. Madala magneesiumi ja igasuguse dementsuse, sealhulgas Alzheimeri tõve vahel on väljakujunenud seos.
Erinevad uurivad uuringud leiavad, et kõrge magneesiumisisaldusega dieedid on seotud igasuguse dementsuse riski vähenemisega. Alzheimeri tõve uuringutes kasutatakse tavaliselt hiiri ja rotte, kuna neil tekivad ajuhaigused, mis on sarnased inimeste omadega. Magneesium L-treonaat võib vananevatel rottidel ära hoida mälukaotust ja vaimse võimekuse langust. Teadlased loodavad, et närilistel esinevad neuroprotektiivsed eelised näitavad potentsiaali ka inimestel Alzheimeri tõve raviks.
Lisaks on magneesium L-treonaat näidanud häid tulemusi mälu arendamisel. Katsetel osalenud rotid said targemaks, neist said paremad “õpilased”, kui neile manustati magneesium L-treonaati. Nad õppisid kergemini ja oli näha paranemist lühi- ja pikaajalises mälus.

MILLAL JA MIKS KAALUDA MAGNEESIUM L-TREONAADI KASUTAMIST?

Mg l-treonaat ei ole hea valik üleüldise magneesiumipuuduse leevendamiseks. Selleks on paremad valikud nagu näiteks magneesiumglütsinaat.

MAGNEESIUM L-TREONAADI TULEKS KASUTADA JUHUL, KUI ON SOOV TOETADA, HOIDA NING TUGEVDADA OMA AJU.

Allikad:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24077207
https://www.webmd.com/brain/news/20100127/magnesium-may-improve-memory

Magnesium L-Threonate: Breakthrough Brain Enhancer

Top 13 Magnesium L-Threonate Benefits for Brain, Memory, Mood & More