SPORDI TOIDULISANDID – MILLISED VITAMIINID JA MINERAALID SPORTLIKULE INIMESELE?

Sportlaste vitamiinid

Spordi toidulisandid – sportliku inimese vitamiinivajadus on oluliselt suurem kui n.ö “tavainimesel”, kelle füüsiline aktiivsus on üldjuhul kordades väikesem kui aktiivselt spordiga tegeleval inimesel. Toitained jagunevad makro- ja mikrotoitaineteks ning vitamiinid ja mineraalid kuuluvad nende hulka. Järgnevalt on toodud vitamiinid, mille kasutamine on sportlikul inimesel eriti oluline:

  • Vitamiin D3 – D-vitamiin on väga tugev immuunsuse toetaja ning luustiku kaitsja. D-vitamiini peamine ülesanne on seotud kaltsiumiga. Kui D-vitamiini veres on vähe, on organismil kaltsiumi raske omastada. Sportides on tähtis tugev luustik ja immuunsus, seetõttu on D-vitamiin sportlasel sügis-talvisel perioodil Eesti kliimas hädavajalik. Sportlasel kasutamine: pärast hommikusööki (4000 IU)
  • Vitamiin C – C-vitamiin aitab vähendada väsimust, suurendab raua imendumist (eriti oluline naistel/tüdrukutel), aitab kaasa kollageeni normaalsele moodustumisele ning kõhrkoe, luude ja veresoonte normaalsele talitlusele. Samuti on C-vitamiin kasulik viirushooajal tervena püsimiseks, mis on spordis äärmiselt oluline. C-vitamiin (Askorbiinhape) – kiire imendumine, hapu/happeline. C-vitamiin (Liposoomne) – pikaajalisem imendumine ja pikem organismis hoiustamine, pehmem maole, kuna ei ole happeline. Sportlasel kasutamine: pärast hommikusööki (500 mg)
  • Magneesium – magneesium aitab kaasa lihaste lõdvestumisele, aitab vähendada väsimust ja kurnatust, soodustab head und ning toetab närvisüsteemi, südamelihaste ja vereringe normaalset talitlust. Sportlasel (eriti vastupidavusalade harrastajatel) on magneesium eelkõige oluline lihaste kvaliteedi hoidmisel ning lihaskrampidega seotud traumade ennetamisel. Magneesium Glütsinaat – lihaste tervise hoidmiseks (sümptomid: krambid, tõmblused jms), hea unele. Magneesium Tauraat – kõrge või ebastabiilse vererõhu korral, südame toetamiseks (sümptomid: pekslemine, ebaregulaarsed löögid jm) Sportlasel kasutamine: 300-400 mg 15-30min enne magamaminekut klaasi veega (eriti hea koos tsingiga). Erinevaid magneesiumivorme võib omavahel ka kombineerida!
  • Tsink – äärmiselt vajalik mikroelement suguhormoonide ja kasvufaktorite sünteesis ning talitluses. Tsink aitab kaasa immuunsüsteemi ja ainevahetuse normaalsele talitlusele, kasvule ja heale nägemisele. Tsingi mõju on kõige paremini näha kiiresti uuenevate kudede nagu naha, juuste ja küünte tervises. Spordis on tsingil oluline roll kõigis eelnimetatud aspetktides. Sportlasel kasutamine: 15-30min enne magamaminekut klaasi veega (enamasti koos magneesiumiga).